Erdei Vasúti Siklópálya - Szilvásvárad
Bükki Sikló A Magyar Királyi Államvasutak féksikló pályája Szilvásváradon 1908-ban Wessely Károly földbirtokos elhatározta, hogy a Bükk fennsík feltáratlan erdőrengetegében erdei kisvasúti hálózatot épít. Elképzelését az akkoriban épült EGER-SZILVÁSVÁRAD-PUTNOK MÁV vonalhoz csatlakozás lehetősége ösztönözte. 1910-ben már működő (Szilvásvárad-Tófalusi csúcsfordító végpontjai között) kisvasút őrgróf Pallavicini Alfonz Károly tulajdonába került 1912-ben.

A csúcsfordító hazánkban talán egyedülálló módon lett kialakítva, a kocsik leakasztása után a gőzös a csúcsban épített szűk, mindössze pár méter sugarú hurokban, hogy a következő nagyemelkedésű pályaszakasznak "kéménnyel előre" vághasson neki. Kukucsó völgybe fordulunk, a kisvasút nyomvonalán (Moór Attila).


A Szilvásvárad és Tófalusi völgy között 760 mm nyomtávú vasútvonalhoz kezdetben lóvasút és facsúszda - kettéhasított bükk szálfákból épült csaknem 800 méter hosszúságban -, biztosította a fa leszállítását. A MÁV 1921-ben a Tófalusi végpontból egy csúcsfordítóval kiágazva megépítette a másfél km hosszú, Kukucsó völgyi vonalat, és az ahhoz kapcsolódó siklópályáját kettős vágánnyal, amely a Bánkútig húzódó felső vonalrésszel kötötte össze.

A siklópálya gravitációs elven működött 8 km/órás megengedett legnagyobb sebességgel. A fával megrakott kocsi haladt a völgy irányába és húzta fel a völgy felől az üres kocsit, de menet közben fékezni is kellett. A siklón közlekedő két kocsi drótkötéllel volt összekötve. Míg az egyik kocsi a felső, addig a másik az alsó állomáson tartózkodott. A sikló alsó és felső állomása között telefonösszeköttetés volt.


A siklópálya (468) 650 méteres hosszúságban 200 méteres szintkülönbséget hidalt át (alsó 600 - felső 810). Az építménye megegyezett az erdei vasútra vonatkozó előírásokkal. 1948-ban Jáhn Rezső és Palócz József erdőmérnökök irányításával a fennsíki 600 mm-es nyomtávolságú szakaszt 760 mm-esre építették át, illetve gyakorlatilag új vasút épült más nyomvonalon, így már a rendes teherkocsik is szállíthatóak lettek a siklón.

A teherszállítás esztendői (Kisvasút)

A kisvasúti vonalhálózaton az 1960-as évektől lett rendszeres a turisztikai célú személyforgalom. Az Erdei vasúti siklópálya 1966-67-ig működött. Szép lassan visszahódítja a természet egy-egy kábel darabot takarva emlékül.


A gyönyörű természeti környezetben levő siklópálya felső állomásán, az államosítás után a sikló gépházának faépületét elbontották. A ma is látható téglaépület ipari műemlék, mellette kis Vadászkunyhó várja a szállásvendégeit.

Siklópálya

Bartha Kata
Kisvasutak a Bükkben

2011.07.18

Köszönöm Moór Attla önzetlen segítségét, aki személyesen végig kerékpározta a nyomvonalat.

Térkép - Moór Attila

Térkép - Birincsik József

Tófalusi

Tófalusi

Olaszkapu

Feksősikló

Ipari műemlék - Felsősikló

Sikló térkép - 1925

Téli siklózás

Engedély Wessely Károly Úrnak - 1908

<<< Főoldal                                                                                    Vissza >>>

Eger A mozgás élet - Fedezd fel a természet szépségeit! - Amit a Bükkről tudni érdemes.
Utazás, aktív pihenés, kirándulás, szállás, túrázás, túrafelszerelés, természetjárás, egyéb kultúrtörténeti programok.
Free blog counter

Submitexpress Szolgáltatónk - Domain - Webtárhely Hunweb Hun-Web Linkek Linkpark Magyar honlap WYW kereső WYW link Linkgyűjtemény és RSS gyűjtemény
Legjobbak click Buszbérlés
eXTReMe Tracker
Online gombahatározó DVD Top Toplista mrmunkaruha Banner Top websas.hu linkcsere

Design: © - Szerkesztő: © - 2005 - . - Minden jog fenntartva !